Zoals u weet zijn YouTube en Facebook enorm handig met het rekenmachientje. Van elke live uitzending wordt zorgvuldig berekend hoeveel respons de stream oplevert. Evengoed becijferen YouTube, Facebook en alle andere sociale operatoren de kijkcijfers on demand (uitgesteld kijken). Elke stream blijft enkele maanden online ter beschikking om opgevraagd en bekeken te worden en dat aantal durft wel eens hard oplopen.

Wie de statistieken van elke live stream goed in de gaten houdt kan een inschatting maken wat te doen om de volgende live stream nog succesvoller te maken. Dit is natuurlijk de reden waarom YouTube en Facebook dit cijfermateriaal vrijgeven.  CLN Producties volgt dit cijfermateriaal heel nauwkeurig op, want wie vraagt om een evenement of activiteit te streamen wil daar natuurlijk iets mee bereiken. De hoeveelheid belangstelling die opgetekend wordt is op zijn minst gezegd een graadmeter om de populariteit van iets of iemand te meten.

Nu is het perfect mogelijk dat de becijferde respons ver onder de verwachting blijft. Een vertekend beeld wordt snel bereikt als de live stream niet of onvoldoende is aangekondigd. Wie geen weet heeft van een live stream zal niet de tijd nemen om ernaar te kijken. Lage live kijkcijfers en lage on demand cijfers wijzen meestal op een te lage bekendheid.

Live stream maakt deel uit van een sociaal netwerk. Dat is ook zo wanneer een ander distributie kanaal wordt gebruikt dan de bekende sociale netwerken als YouTube Live of Facebook Live. Even op voorhand bepalen welke kijkersdoelgroep u met uw live stream beoogt is geen overbodige luxe. Jongeren kennen hun weg in het sociaal netwerkspectrum. Ouderen hebben meer moeite om online iets te vinden. Voor deze laatste doelgroep moet de site waar de live stream op wordt vertoond, gemakkelijk te vinden zijn.

Waarom de on demand kijkcijfers bij live stream vaak veel hoger uitvallen dan de live-kijkcijfers is eenvoudig te verklaren. Mensen kijken naar live stream producties wanneer ze daar de tijd voor hebben en dat is zelden wanneer ze live worden uitgezonden.