Informatiepagina: licht en geluid bij videoproducties

Deze informatie is maar gedeeltelijk van toepassing voor producties die buiten worden opgenomen, behalve bij optochten of voorstellingen die bij (val)avond plaatsvinden.

Grote evenementen zetten externe firma’s in voor licht en geluid. CLN Producties werkt graag samen met deze externe firma’s.  Niet altijd hebben deze toeleveranciers ervaring met videoproducties en staat het scheppen van sfeer voor het aanwezige publiek voorop waardoor de belichting niet voldoet aan de ideale voorwaarden voor video-opnamen.

Bij kleine producties wordt op de kosten gelet en daar hebben wij alle begrip voor. Licht en geluid is dan vaak een samenraapsel van verschillende toeleveranciers, afkomstig van diverse huurlocaties of een lukrake samenstelling van DJ – infrastructuur.  In zulke omstandigheden vormt de lichtconstructie zelden een geheel. Hou als organisator er rekening mee dat studiocamera’s behoeftig zijn aan een professionele belichting. 

De kwaliteit van een opname (recording) of live uitzending is erg afhankelijk van de opstelling van de camera’s, van licht en geluid. Hierin verschilt video met fotografie. Een fotograaf is voor 99% zelfvoorzienend. Als organisator moet je met deze persoon geen rekening houden. Hij of zij kan zich vrij bewegen, moet geen rekening houden met het geluid en de lichtomstandigheden vormen zelden een probleem. Bij video is dat niet zo en de omstandigheden zijn nog precairder bij live uitzendingen (livestream). Doorgaans heeft video veel meer voorbereiding, planning en de aandacht van de organisator nodig.

Wij geven graag advies om de kwaliteit van licht en geluid voor videoproducties te garanderen.

De opstelling van camera's.

CLN Producties werkt met multicam of zeg maar tussen de 5 en 7 camera’s bij een live productie. Geluid wordt nooit via de camera’s opgenomen, maar met behulp van een afzonderlijk audiosysteem. Audio heeft dus geen invloed op de opstelling van de camera’s.

Twee tot drie camera’s bezitten een primaire functie, de rest heeft een secundaire of een invulfunctie. Het is dus belangrijk dat camera’s met een primaire functie kort bij het podium staan (tussen de 5 tot max. 10 meter). Niet altijd is dat mogelijk of is daar rekening mee gehouden. Filmen op grote afstanden in slechte lichtomstandigheden is geen aanrader. Zelden of nooit levert dat mooi beeldmateriaal op.

Tijd voor opbouw en ruimte om te testen.

In tegenstelling met fotografie heeft een videoproductie tijd nodig om de hele infrastructuur op te bouwen. Kleine producties vragen vlug 3 tot 4 uur opbouwtijd. Bij middelgrote producties is het aangewezen dat de opbouw plaatsvindt de dag voor de uitvoering.

Naast de opbouw is er ook tijd of ruimte nodig om de apparatuur af te stellen. Dit is nodig zowel voor de audio, als voor de camera’s. Voor het afstellen van de audio is een korte opvoering nodig en voor het afstellen van de camera’s een korte opvoering met de belichting in actie.

Enkele technische aspecten over licht of belichting!

Een productie plannen met licht is minder eenvoudig dan je zou vermoeden. TL-licht geeft een flikkerend licht af. Het menselijk oog is daar niet gevoelig voor, maar studiocamera’s wel. Dit soort lampen is ongeschikt voor video-opnamen.

Ook niet alle ledlampen voldoen aan de minimumvoorwaarden (min. 60Hz). Liefst is het podium goed uitgelicht met een uitgebreide (basis) driepuntsverlichting (voldoende in gemeten Lux-waarden op personen en voorwerpen). Wat de kleurtemperatuur betreft werken wij liefst boven de 4800 kelvin (hoe hoger hoe beter). Het betreft hier front, vul- en tegenlicht (diepte creëren).  Sfeerverlichting in kleur kan, wanneer de Lux-waarden gelijk zijn aan de witte basisverlichting. Samen met de basisverlichting kan kleur ook als invullicht.

Waarom deze aanbevelingen?  Zie naar de video links van deze tekst. Het betreft hier advies voor binnenhuis verlichting, maar deze CRI- of Ra- waarden  gelden ook voor videoproducties.

Goed om weten!

Al deze aanpassingen en extra bekommernissen spelen, in commercieel opzicht, niet in ons voordeel. Wel krijg je als organisator in ruil een prachtige live uitzending. Top om aandacht te genereren  ter gelegenheid van een jubileum, speciale viering of een commerciële actie.

CLN Producties wil je graag helpen om te voldoen aan een goede belichting. Wij hebben diverse armaturen (lampen) in voorraad, speciaal voor video.

Favicon

Verantwoordelijk uitgever:

Nassen Clement

CLN Producties

Contact

AVG cookiebeleid