Video reportages

Videoreportages zet je in om iets te tonen. Daar dient video tenslotte voor. Dat kan een activiteit zijn of het genot die aan een activiteit wordt ontleend. Maar het kan ook verhalend, zoals in een interview. Voor video maakt het niet altijd uit wat er gezegd wordt, maar des te belangrijker is hoe iets gezegd wordt.

Een videoreportage is ook een uitstekend middel om de aandacht te vestigen op prestaties, maar een reportage kan ook pittig zijn of heel uitdagend. Het medium is ideaal om een standpunt in te nemen of om een campagne in te leiden, maar kan evengoed ook verstrooiing bieden en zoals elk ander medium: onderwerpen sterk uitvergroten.

Het doel is altijd om een boodschap geloofwaardig over te brengen. Wil je dat beeld en geluid uitstekend is, dan kies je voor een professionele productie.

De uitvoering kan op honderd verschillende manieren. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met de doelgroep en de aard van de boodschap. 

Een interessante opmerking is dat CLN Producties bereid is samen te werken met lokale medewerkers.  Dat reduceert de productiekost aanzienlijk en maakt een productie goedkoop. De vermelde richtprijzen gelden voor internetproducties (excl. BTW).

Vind een inspiratiebron in de volgende producties:

Reportages volgens CLN-concept

CLN Producties bedacht een oplossing om professionele reportages goedkoper te produceren. Dat kan eenvoudig door samen te werken met bedrijfsmedewerkers. Er is wel altijd iemand te vinden met een verborgen talent om een bepaalde rol in te vullen. 

Dit filmpje stamt uit 2014 en maakt deel uit van een actie ter gelegenheid van een jubileum. In dit voorbeeld vertolkt de receptioniste de rol van interviewster en dat doet ze onder begeleiding van onze aanwijzingen heel goed. Kostprijs van deze productie: tussen  350€ en 550€.

Klik op het filmpje om te starten.

Beeldreportages

Beeldreportages geven potentiele klanten een mooie impressie van je zaak. 

Kostprijs van deze productie: tussen 300€ en 500€ 

Interview als basis

Een reeks mooie beelden en een interessant bondig interview vormt de basis van deze vorm van reportages. 

In dit voorbeeld is het interview afkomstig van de gids. Daar overheen zijn beelden gemonteerd die naar het interview verwijzen.

Kostprijs van deze productie: tussen 350€ en 550€.

Hobbyfilm

Deze hobbyfilm stamt uit 2014. De vermelding hobbyfilm.be verwijst niet meer naar een website. Dit voorbeeld geeft wel een mooie inkijk hoe een hobby in beeld kan gebracht worden. 

Kostprijs van deze productie: tussen 350€ en 550€.

Klik op het filmpje om te starten.

Accentuele reportages

Aandacht krijgen is hier het doel. In dit voorbeeld wordt aandacht gevraagd voor een actie die buiten de sociale media plaatsvindt (stickeractie).  Natuurlijk zijn accentuele reportages inzetbaar voor een brede waaier aan doelstellingen.

Deze videoreportage is heel kort, maar krachtig. Eerst wordt op een aantrekkelijke wijze informatie aangeboden om de doelgroep aan te duiden (inwoners centrum Diepenbeek). Hier gebeurd dat met beelden in vogelperspectief. Voor de mens een ongewoon perspectief en dus altijd uitnodigend om naar te kijken. De reportage eindigt, heel opvallend, met de boodschap. De boodschap hier is het tonen van het logo met tekst. Het doel is om logo en tekst makkelijker herkenbaar maken in het straatbeeld.

Kostprijs van deze productie: tussen 450€ en 650€ (luchtbeelden inbegrepen).

Klik op het filmpje om te starten.

Journalistieke of thematische videoreportages

Journalistieke opiniestukken zijn doorgaans lang. De boodschap en de bewijsvoering moet geheel verwoord worden. Videoreportages zijn audiovisueel en dus korter. De boodschap kan overgebracht worden door middel van beeld en geluid. Dat scheelt een stuk in de bewijsvoering.

Thematische reportages voor de sociale media zijn zelden langer dan 4 minuten. In deze korte tijd wordt een thema behandeld door middel van een vraagstelling (probleem), daarop volgen de feiten of de bewijsvoering en eindigt met een geloofwaardig antwoord (oplossing op die vraag).  

Deze reportage is uitgevoerd in eigen beheer (geen opdrachtgever) en is een voorbeeldreportage. Inhoudelijk is het een verwerkte versie van een journalistiek artikel uit 2008. Uitzonderlijk eindigt dit voorbeeld niet met een oplossing, maar blijft de vraag onbeantwoord (doel van het vernoemd artikel). Het is een techniek om mensen aan te zetten tot nadenken over een bepaald onderwerp. 

Kostprijs van deze productie: tussen 550€ en 850€.

Klik op het filmpje om te starten.

Film

Mogen wij met dit voorbeeld een uitzondering maken. Juist, dit is film en hoort niet thuis op deze pagina. Allen willen wij aantonen dat film maken ons goed lukt. 

Deze productie werd geproduceerd met een beperkt budget en had als functie om een harmonieconcert op te starten (intro). De dirigent gaat op pensioen en tijdens het concert wordt het stokje doorgeven.

Kort moest het volgend verhaal verbeeld worden. De intro moest de aanwezigen in de zaal een blik bieden achter de schermen, zeg maar wat dirigent zijn inhoudt, voordat deze voor het  harmonieorkest verschijnt.  De productie kreeg de titel mee van de langste dag, een emotionele verwoording van de laatste dag. 

Tips

Wees niet bang om te praten voor de camera. Dat is wel nodig om een interview op te nemen. Hierna vind je een aantal tips om je voor te bereiden voordat wij je interview opnemen.

Favicon

Verantwoordelijk uitgever:

Nassen Clement

CLN Producties

Contact