Neen, wij zijn daar eerlijk in. Het komt al eens voor dat de internetverbinding wegvalt. Dat is zelden onze schuld, maar wij voelen ons wel verantwoordelijk. Spijtig voor de live kijkers, maar daar is weinig aan te doen.

Een rechtstreekse verbinding via bekabeling met het internet is het beste op voorwaarde dat het netwerk de data kan versturen die wij willen versturen. Zonder rechtstreekse verbinding is een straalverbinding  via satelliet het veiligste. Alleen kost dat meer geld dan voor een doorsnee live stream gevraagd wordt. Dus behelpen wij ons met professioneel materiaal dat zo weinig mogelijk problemen veroorzaakt.

Kerken zijn zelden uitgerust met een vaste internetverbinding of ze voldoen niet aan de hoeveelheid data die doorgestuurd moet worden. In deze situatie wordt er een draadloze verbinding gemaakt met de dichtst bij zijnde zendmast. Daar zijn risico’s aan verbonden. Die ligt niet altijd vlakbij. Een kortstondige overbelasting van het netwerk kan eveneens voldoende zijn om de datastroom te verstoren.

Daarom nemen wij elke live stream ook op. Dat gebuurt in delen van 20 minuten. Al die stukjes moeten uiteraard verwerkt worden tot een volledige film. Dat kost enkele uren werk, maar niets gaat verloren. Herbekijken is dan de beste optie om de hele live stream tot het einde toe te zien.

Spelbrekers tijdens de opnamen zijn er ook. Vermits wij werken met studiocamera’s kan teveel of te weinig licht een probleem zijn. Hoe meer licht hoe scherper de beelden. Kleuren komen het best tot hun recht met een kleurentemperatuur van 6500 kelvin (daglicht). Zon die langs ramen binnen schijnt is een nachtmerrie voor de controller. Buitenlicht dat zich mengt met binnen licht geeft een geel beeld met blauwe vlekken of andersom. Het menselijk oog past zich aan, camera’s doen dat niet. Tijdens de uitzending is het mogelijk om de camera’s bij te sturen, wat ook gebeurd.

Zendgemachtigde organisatie zoals de VRT of VTM laten weinig aan het toeval over. Deze zenders bezitten voldoende gezag om lang voor hun komst hun eisen te stellen. Ieder onderdeel wordt bemand door specialisten. Dat is bij live stream niet aan de orde. Perfectie is hier niet de hoogste eis, als het maar mooi is.

Als organisator van een live stream is het altijd geraadzaam om even te informeren welke factoren aandacht verdienen. Met weinig middelen en wat opletten ziet ook een live stream er vlug stukken beter uit.